#5 راه حل بهبود شرایط مدرسه
5 راه حل برای بهبود اوضاع روحی دانش آموزان
#1 محیط مناسب و جذاب
اولین چیزی که دانش آموز در هنگام ورود به مدرسه با آن روبرو میشود، محیط مدرسه است. رنگ دیوار ها و تخته سیاه و... . همه ی قسمت ها و نقاطی که دانش آموز آن هارا مشاهده کند در روحیه ی او تاثیر میگزارد. پس ما باید قبل از هر کاری دقت داشته باشیم که مدرسه و محیط آن چه تاثیری بر روحیه ی دانش آموز دارد. برای مثال اگر ما رنگ دیوار ها را به رنگ قرمز در بیاوریم، نباید انتظاری جز گزارش دعواهای متعدد داشته باشیم. زیرا همه میدانیم که از لحاظ روانشناسی این رنگ انرژی فیزیکی مارا افزایش میدهد.
در موارد دیگر میتوان به تخته سیاه یا تخته وایت برد اشاره کرد. خب تخته سیاه خستگی و بی روحی را برای دانش آموز به ارمغان می آورد. در مورد دیگر باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که تخته های وایت برد خطر ابتلا به سرطان را در دانش آموز چندین برابر میکند. پس ما میتوانیم برای مثال در بازه های زمانی متفاوت تخته های کلاس ها را تعویض کنیم. برای مثال در مدرسه ای که 9 کلاس دارد، ما 6 تخته ی وایت برد و 3 تخته سیاه تهیه کنیم. خب تخته های سیاه را در 3 کلاس اول گزاشته و بقیه را در کلاس های دیگر قرار دهیم. خب ماه بعد سه کلاس که دارای وایت بردند را با تخته سیاه تعویض کنیم. در ماه دوم کلاسی که از ابتدا تخته ی وایت برد داشته است را با تخته سیاه های کلاس های دوم تعویض کنیم. اینگونه حس جذابیت و تنوع را نیز به مدرسه ی خود می آوریم.
در شکل 1 پانل مناسبتها میتوانید پانلی که برای اعلام مناسبت ها تهیه شده است را مشاهده نمائید.
شکل 1 پانل مناسبتها
#2 تلاش در ایجاد روابط مفید میان دانش آموزان
در وحله ی دوم دانش آموز با دانش آموزان دیگر و همکلاسی ها و یا سال بالاتری ها آشنا میشود. تعدادی از آنها را به عنوان دوست خود انتخاب میکند. مدرسه باید سعی کند از دوستی های بین دانش آموزان با خبر باشد. برای آنها برنامه ریزی کند و آنها را به قسمتی که در آن مفیدند جذب کند. برای مثال 5 دوست که همگی از خلاقیت بالایی برخوردارند را به عنوان یک تیم انتخاب کند. این تیم را میتوان در قسمت نشریه سازی و یا قسمت سرود مورد بهره برداری قرار داد. البته باید بررسی کرد که کدام قسمت برای دانش آموزان مفید تر است.
#3 پشت صحنه ای مبتکر و پویا
اما قسمتی که شاید دانش آموز را کمتر درگیر کند، پشت صحنه ی آموزشی است. یعنی مدیر و معاون و معلمان و... که در رشد دانش آموزان موثر هستند. مدیر یک مدرسه به عنوان کارگردان باید به این نکته دقت داشت باشد که برنامه ریزی ای دقیق بر امور و آینده داشته باشد. به علاوه توجه به اینکه عضوی از این مجموعه اختلالی در مجموعه ایجاد نکند نیز مهم است. به علاوه باید معلمان را تشویق کند که با دانش آموزان زمان بیشتری را سپری کنند. برای مثال میتواند مسابقاتی را برگزار، دانش آموزان را به تیم تقسیم کند و یک معلم را به عنوان سرپرست آنها قرار دهد. در انتها معلم و تیم برتر را مورد تقدیر قرار دهد. پس از مدتی مسابقه ی دیگری را برگزار کند.
#4 استقامت در برگزاری کلاس های فوق برنامه و جبرانی
معاون یک مدرسه باید دقت داشته باشد که کلاس های فوق برنامه ای که برای درس هایی که نیاز به آموزش های بیشتر دارند برگزار شود. یا در نوعی دیگر باید دقت کند که کلاس های جبرانی سر ساعت و به موقع برگزار شود. هدف از مدرسه رفتن چه معلم و چه دانش آموز ارتقای سطح علمی است.
حال اگر همه ی اعضای این مجموعه به اهداف خود برسند، چه بسا علاقه به تحصیل بیشتر شده و شادی در دانش آموزان افزایش یابد. پس محور اصلی مانور یک مدرسه باید افزایش سطح علمی دانش آموز به وسیله ی معلمان و کارکنان مدرسه باشد.
در ذیل در شکل 2 پانل بسیج شما میتوانید پانلی که برای بسیج و امور مرتبط با آن مهیا شده است را نظاره کنید.
شکل 2 پانل بسیج
#5 تشویق برای پیشرفت ترین نه بهترین
شاید اینکه در نظام آموزشی ما باب است که دانش آموزان برتر را مورد تشویق قرار میدهند، عملی اشتباه باشد. اگر ما دانش آموزان برتر را تشویق کنیم، باعث میشویم که احساس بدی به دانش آموز ضعیف تر دست دهد. به علاوه شاید دانش آموزی که از لحاظ علمی کمی ضعیف است، اختلاف زیادی با دانش آموز برتر داشته باشد. این خود باعث میشود که او نا امید شده و دست از تلاش بردارد.
این در حالی است که اگر ما دانش آموزانی را که در یک بازه ی زمانی بیشترین پیشرفت را نسبت به قبل داشته اند را انجام دهیم، باعث میشویم که در وحله ی اول همه ی دانش آموزان خود را با خود مقایسه کنند. و ثانیا با اینکار جوی را ایجاد میکنیم که همه ی دانش آموزان انگیزه گرفته و به تلاش خود بیافزایند. پیشرفت چیزی است که شادی را به هرکسی هدیه میدهد.
در مقالات بعدی نکاتی را به این مبحث خواهیم افزود. پس از مطالعه ی آنها قافل نشده و مارا دنبال کنید.
در شکل 3 پانل آسیب های اجتماعی، تهدیداتی که میتواند متوجه دانش آموزان باشد را برای آنها قرار داده میشود.
شکل 3 پانل آسیب های اجتماعی